Blockchain is een digitaal kasboek om transacties vast te leggen. Heb je daar een speciale mindset voor nodig? Reken maar. Alleen met de juiste mindset bedenk je innovatieve business models voor je bedrijf en beschrijf je vlijmscherpe use cases.

De blockchain mindset heb ik ontdekt tijdens het geven van blockchain workshops en het begeleiden van blockchain pilots. Het blijkt toch erg uitdagend voor veel professionals om met deze disruptieve technologie in hun achterhoofd op een andere manier te kijken naar hun organisatie, (keten-)processen en werkzaamheden. Heel begrijpelijk. Wie kon voor het bestaan van het internet nou goed inschatten wat het zou betekenen voor hun werk, processen en organisatie?

Duik in de techniek? Niet nodig!
Je ziet met de opkomst van blockchain dezelfde eerste reactie als met de opkomst van internet: mensen duiken meteen de techniek in. Ze denken: als ik technisch tot in detail begrijp hoe het werkt, dan kan ik als professional of bestuurder anticiperen wat er komen gaat.

Inzicht: dat is niet nodig.

Je hoeft niet te kunnen programmeren om de impact van blockchain te begrijpen of te zien hoe je het kunt toepassen.

Wanted: attitudes, skills en inzichten
Wat je wel nodig hebt, is een aantal attitudes, skills en inzichten zodat je als professional en bestuurder met blockchain aan de slag kunt. Hiermee kun je een visie ontwikkelen voor de organisatie en een goede, gelijkwaardige opdrachtgever zijn voor blockchain startups. Dat is de blockchain mindset. In komende blogs ga ik je helpen om die mindset te ontwikkelen. Sneller werken? Laten we dan eens een kop koffie drinken en bespreken welke mogelijkheden er zijn voor workshops of een brainstorm-sessie.